Каталог меблів
Авторизація

Увійдіть в особистий кабінет Створіть обліковий запис, якщо у вас його немає

Авторизація Реєстрація

Як швидко та якісно почистити диван у домашніх умовах?

Більшість із нас витрачає доволі багато часу на регулярне прибирання. Проте зазвичай воно обмежується лише протиранням пилу з полиць, миттям підлоги, кухні та санвузлу. У той час, як ми прибираємо бруд із тих поверхонь, де він є помітним, м’які меблі постійно залишаються поза увагою. При цьому дивани та крісла зазвичай використовуються з не меншою інтенсивністю, ніж інші меблі. Сюди постійно сідають мешканці дому та гості, розміститися на м’якому та теплому ложі подобається домашнім улюбленцям. З огляду на це дивани потребують ретельного та регулярного догляду.

Причини забруднення дивану

Більшості із нас навіть складно уявити, скільки бруду та небезпеки може бути у звичайних м’яких меблях. У щільному переплетенні декоративної тканини перебуває безліч мікроорганізмів, які чинять негативний вплив на стан вашого здоров’я:

  • пилові кліщі та алергени. Килими з високим ворсом – це не єдине місце, де збирається велика кількість забруднень. Пил та кліщі, які вважають його своєю домівкою, є в будь-яких м’яких меблях. Вони створюють реальну небезпеку для здоров’я, особливо для людей, які схильні до алергії;
  • пліснява. Надзвичайно нагальною є подібна проблема для періоду підвищеної вологості. Також спричинити появу плісняви може проливання рідини на диван. М’яка тканина добре поглинає вологу, завдяки чому створюються гарні умови для росту грибка. Окрім неприємного запаху, спори плісняви здатні потрапляти до дихальних шляхів, викликаючи алергічні реакції;
  • віруси та бактерії. Вони легко переносяться з однієї поверхні на іншу, можуть потрапити до вашої домівки разом з одягом, сумками чи навіть речами, щойно привезеними з магазину. Багато мікроорганізмів переносять на поверхню дивану домашні тварини. Віруси та бактерії можуть викликати різноманітні хвороби, проникаючи всередину організму.

Дивани забруднюються самі собою через осідання пилу на їхній поверхні або через контакт із забрудником. Ним можемо бути навіть ми з вами. Шкіра людини покрита природною жировою змазкою. Хоча вона не є небезпечною для здоров’я, проте може створювати гарні умови для росту бактерій, що сприяє розвитку антисанітарії. Поступово тканина «засалюється» – покривається більш темними плямами. Окрім неестетичного вигляду, варто розуміти й небезпеку, яка полягає в накопиченні бруду та бактерій. Тож треба навчитися правильно доглядати за диванами. Регулярне домашнє прибирання власними силами в комбінації з професійною хімчисткою, яку можна виконувати 1-2 рази на рік або частіше, якщо в домі є діти чи тварини, допоможе зберегти естетичність меблів та зробить їхнє використання безпечнішим.


Чим чистити диван із тканини

Якщо ви запланували виконати вологу чистку м’яких меблів у домашніх умовах, радимо не поспішати. Насамперед варто зрозуміти, якою тканиною виконана оббивка. Різні матеріали можуть інакше реагувати на гарячу воду чи плямовивідники, а деякі взагалі не призначені для прання. Тож радимо знайти бирку та перевірити цю важливу інформацію:

W – означає можливість застосування води при очищенні;

S/W – дозволяє використовувати воду та спеціальні засоби;

S – покриття призначено лише для чищення відповідними речовинами;

X – може бути застосована тільки суха чистка.

Будь-якому виду очищення завжди має передувати видалення сухих часток за допомогою пилотяга. В іншому разі різноманітні крихти та пил лише погіршують ситуацію, оскільки при замочуванні вони ще більшою мірою проникатимуть у переплетення волокон тканини. Для вологого прибирання краще обрати літній період, коли диван зможе швидко висохнути. Користуватися мокрими меблями не можна, адже тканина при контакті акумулюватиме ще більше бруду.

Для видалення плям у домашніх умовах можна застосувати звичайні побутові засоби, які продаються в магазині. Якщо ж використання плямовивідників заборонено інструкцією, рекомендується створити домашній засіб більш делікатної дії. Для цього достатньо змішати по 1 столовій ложці рідини для миття посуду та оцту й додати 2 склянки води. Розчин можна наносити на поверхню оббивки за допомогою спрею чи промочувати в ньому серветку з мікрофібри, яку потім прикладають на місце забруднення. Для видалення застарілих плям можуть знадобитися додаткові зусилля, проте потрібно бути обережними, щоб не пошкодити тканину при інтенсивному терті.

Для видалення неприємних запахів із дивану використовується звичайна харчова сода. Нею посипають тканину та місця забруднення. Не забудьте розподілити сипучий поглинач запахів у такий спосіб, щоб він потрапляв навіть на підлокітники, шви та щілини. Після цього потрібно залишити диван на 20–60 хвилин, а потім пропилососити. Крім того, можна застосовувати водний розчин харчової соди, який не лише гарно справляється з запахом, але також виводить плями.

Одним із найдоступніших способів очищення дивану в домашніх умовах є застосування звичайної піни для гоління. Продукт достатньо рівномірно нанести на забруднену ділянку та делікатно потерти її щіткою або тканиною. Після цього місце обробки очищують водою та просушують.

Не варто вдаватися до радикальних засобів: використовувати розчинники чи агресивну хімію. У такий спосіб можна повністю зіпсувати матеріал оббивки. Краще запросити спеціалістів, які надають послуги з клінінгу. До речі, саме так рекомендують доглядати за диванами виробники м’яких меблів. Спеціалісти мають відповідне обладнання та професійні чистячі засоби для хімчистки, які ефективно діють на всі види тканин.

Важлива порада наостанок. Коли на дивані з’явилися перші забруднення, не варто чекати на планове прибирання. Свіжі плями видаляються значно швидше та з меншими зусиллями, ніж застарілі. Якщо ви не впевнені в правильному виборі засобу для чистки оббивки, треба протестувати його дію на малопомітній ділянці дивану. Якщо зміни кольору не відбулося, можна використовувати засіб.


Особливості чистки шкіряного дивану

Доглядати за шкіряними виробами необхідно за спеціальними правилами. Застосування неналежних засобів може призвести до пошкодження матеріалу: появи тріщин, зміни кольору тощо. Хоча на перший погляд всі шкіряні дивани здаються однаковими, насправді це не так, адже технології, які застосовують виробники, можуть бути різними. Тому радимо завжди перевіряти інструкції, а за необхідності використання нових засобів в домашніх умовах – попередньо тестувати їх на непомітній ділянці.

Першим етапом очищення шкіряного дивану є визначення типу забруднення. Варто зауважити, що матеріал є досить щільним, тому пил та рідини не можуть проникати в його товщу. Для їхнього видалення достатньо навіть протирання сухою ганчіркою. Для чорнильних плям використовуйте спирт і ватний тампон, щоб обробити пляму. Щоб позбутися жирних забруднень, нанесіть харчову соду – це допоможе вбирати олію. Якщо ви не впевнені в походженні плями, просто змішайте оцет і воду в співвідношенні 1:1. Занурте м’яку губку в розчин, відіжміть надлишок рідини та обережно протріть поверхню дивану. Висушіть чистим рушником.

Важливо! Хоча використання вологих серветок здається найпростішим та доречним способом очищення шкіряного дивану, застосовувати їх вкрай небезпечно. Це зумовлено наявністю спирту та інших агресивних хімікатів у складі, що негативно впливає на стан шкіри.

А що робити з подряпинами? Коли оббивка вже не нова, на ній може бути доволі багато дрібних пошкоджень. Очистити заглиблення варто одним із перелічених методів, після чого потрібно нанести м’яке масло (наприклад, дитяче) на ватний тампон та обробити ушкоджену ділянку. Лишки жиру треба видалити сухою серветкою.

Після завершення прибирання рекомендується використовувати кондиціонер, оскільки вода сама по собі може висушити шкіру. Замість пом’якшувача нерідко застосовують кокосову, лимонну чи іншу м’яку олію.

Дуже корисно періодично освіжати шкіряні вироби. Створити домашній кондиціонер можна зі звичайного оцту та лимонної олії, які змішують у рівних пропорціях. Розчин наноситься за допомогою м’якої тканини, якою просто протирають поверхню. Засіб можна використовувати 1-2 рази на рік.


Правильна профілактична чистка дивану

Вологе прибирання є дієвим способом очищення м’яких поверхонь, проте потребує доволі багато часу. Загалом достатньо робити постійне профілактичне чищення м’яких меблів, що запобігає утворенню серйозніших забруднень.

Насамперед візьміть за правило регулярне використання пилотяга. Таке щотижневе прибирання допоможе видалити надлишок пилу та сухого бруду, що зібрався в щілинах та сховався між ворсом. Завдяки цьому диван виглядатиме новішим. Іншим способом боротьби з пилом є використання вологого бавовняного простирадла. Його необхідно розстелити на поверхні оббивки та трохи натиснути зверху. Після цього тканину прополіскують та виконують процедуру вдруге.

Профілактика засаленості

Засаленість меблів є результатом впливу сухого та вологого бруду. Недостатньо висушена поверхня дивану, на яку ви сядете, забувши про обачність, спричинить такого роду забруднення. Носіння одягу для вулиці вдома, контакт зі спітнілою шкірою, шерстю тварин чи брудними руками, падіння шматка банану чи ковбаси на поверхню оббивки теж викличуть засаленість. Всупереч тому, що причин швидкого забруднення багато, рекомендація щодо профілактики одна – уникати впливу забруднювальних факторів.

Це означає, що вдома краще носити окреме зручне вбрання, яке буде значно чистішим у порівнянні з вуличним. За можливості варто уникати вживання їжі на дивані та перенести місце дитячої гри з пластиліном чи фарбами якомога далі від м’яких меблів. Також можна навчити собаку чи кота вибрати інше місце для відпочинку (наприклад, придбати для улюбленців спеціальні лежанки). Якщо ж ви не готові змінювати спосіб життя, проте хочете уникнути засаленості диванів, рекомендуємо використовувати знімний чохол. Його варто придбати в магазині або замовити індивідуальне пошиття. Чохол можна прати у звичайній пральній машині, що значно полегшує процес підтримання чистоти.

Категорії товарів

Читайте також

Купити якісний матрац в Дніпрі Купити якісний матрац в Дніпрі Для того, щоб Ваш сон був міцним, а сновидіння світлими і позитивними, треба подбати про якість свог
Диван як основний акцент вітальні Диван як основний акцент вітальні Хочете, щоб Ваша вітальня була привабливою і затишною? Але як домогтися бажаного ефекту? Рішення дуж
Купити стильні комоди в Харкові, не виходячи з дому Купити стильні комоди в Харкові, не виходячи з дому Купівля модного і практичного комода - це відмінний спосіб зробити спальню затишою і просторою. Як н
Яке ліжко краще: дерев'яне чи металеве? Яке ліжко краще: дерев'яне чи металеве? Вас чекає один з найскладніших етапів в облаштуванні будинку — вибір ліжка. Це не просто спальне міс
Виберіть кредитну пропозицію
Кредитний план Кількість платежів Місячний платіж Умови кредитування
Idea bank Акційний продукт, з грейсом 4 міс Idea bank Акційний продукт, з грейсом 4 міс
по 0 грн

Сума кредиту від 50 000 грн
Пільговий період — 4 міс
СМС-інформування — 50 грн / міс.

Idea bank з грейсом 9 міс Idea bank з грейсом 9 міс
по 0 грн

Сума кредиту від 1000 до 75 000 грн
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування — безкоштовно.

Idea bank з грейсом 6 міс Idea bank з грейсом 6 міс
по 0 грн

Сума кредиту від 1000 до 75 000 грн
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування — безкоштовно.

Idea bank Стандарт без РКО 12 Idea bank Стандарт без РКО 12
по 0 грн

Сума кредиту від 1000 до 200 000 грн
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування — безкоштовно.

Idea bank Стандарт Idea bank Стандарт
по 0 грн

Сума кредиту від 1000 до 150 000 грн
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування — безкоштовно.

ТОВ Смарт Фінанс ТОВ Смарт Фінанс
по 0 грн

ТОВ "Смарт-фінанс" надає консультації щодо можливості отримання споживачами кредитів та страхових послуг шляхом передачі даних споживача до банківських та страхових установ.

Банки:

  • UnexBank
  • Глобус Банк
  • Alliance bank
  • Sense bank
  • Сучасний Факторинг
Оплата частинами Оплата частинами
по 0 грн

Сума кредиту — згідно індивідуального ліміту клієнта банку
Кількість платежів — 3
Наявність карти ПриватБанку "Універсальна" або "Універсальна GOLD" з доступним лімітом на оплату частинами.

Оплата частинами ПриватБанк

Миттєва розстрочка Миттєва розстрочка
по 0 грн

Сума кредиту — згідно індивідуального ліміту клієнта банку

Миттєва розстрочка ПриватБанк

Укрсиббанк AVD_L_5_0 Укрсиббанк AVD_L_5_0
по 0 грн

Сума кредиту 75 000 грн
СМС-інформування 500 грн за весь кредитний період

Укрсиббанк AVD_L_5 Укрсиббанк AVD_L_5
по 0 грн

Сума кредиту 75 000 грн
СМС-інформування 499 грн за весь кредитний період

Укрсиббанк AVD_L_9 Укрсиббанк AVD_L_9
по 0 грн

Сума кредиту 75 000 грн
СМС-інформування 499 грн за весь кредитний період

Укрсиббанк А-3 Укрсиббанк А-3
по 0 грн

Сума кредиту 75 000 грн
Річна ставка 0,00001 %
Пільговий період 3 міс
СМС-інформування 399 грн за весь кредитний період

Sense bank (0-3 міс) Sense bank (0-3 міс)
по 0 грн

Сума кредиту від 1 000 до 75 000 грн

Страхування відсутнє 0%
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування 166,3 грн/міс

Sense bank

Sense bank (0-6 міс) Sense bank (0-6 міс)
по 0 грн

Сума кредиту від 1 000 до 75 000 грн

Страхування відсутнє 0%
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування 83,2 грн/міс

Sense bank

Sense bank (0-10 міс) Sense bank (0-10 міс)
по 0 грн

Сума кредиту від 1 000 до 75 000 грн

Страхування відсутнє 0%
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування 50 грн/міс

Sense bank

  • Загальна сума: 0 грн
  • Місячний платіж: 0 грн

*Кредитний калькулятор визначає приблизний щомісячний платіж

Авторизація
Відновлення пароля

Вхід через соціальні мережі

Не маєте акаунту Реєстрація
Відновлення пароля
Ми надішлемо вам SMS з новим паролем
Реєстрація

Вхід через соціальні мережі

У вас є акаунт  Авторизація
Успішно надіслано

Дякую за звернення.
Скоро ми зв'яжемося з Вами для його підтвердження.

Дякуємо за підписку!

Підтвердіть Ваш email на вказаній пошті

Зворотній зв'язок
Час роботи Call-центру Пн-Пт 9:00-20:00, Сб 9:00-19:00, Нд 10:00-18:00.
Сервісний відділ servicedybokua +38 (067) 807-21-10 service@dybok.ua
Оберіть Ваше місто
Редагувати замовлення
Сума
  • Товари: 0
  • Загальна сума: 0,00 ₴