Каталог меблів
Авторизація

Увійдіть в особистий кабінет Створіть обліковий запис, якщо у вас його немає

Авторизація Реєстрація

Як вибрати комфортне узголів'я для ліжка

Спальня — це кімната, яка повинна бути максимально затишною, комфортною і безпечною. Велика роль у створенні саме такого відчуття відводиться ліжку. Узголів'я — це спинка, що обрамляє її головну частину. Вона виконує дві основні функції — функціональну, забезпечуючи комфорт під час сну, читання книг і перегляду телепередач, і дизайнерську, красиво доповнюючи вигляд спальні, створюючи неординарний акцент.

Узголів'я мають різну форму і висоту, виготовляються з різних матеріалів. Останнім часом виробники меблів балують своїх клієнтів великою різноманітністю ліжок з цим елементом.

Види узголів'їв для ліжка

Вибираючи обрамлення для свого ліжка, потрібно обов'язково враховувати його форму, вид, висоту і матеріал виготовлення. За ступенем твердості ця деталь спальних меблів може бути:

  • м'якою — це обшиті каркаси зі спеціальним наповнювачем в середині. Оббивка робиться з екокожі, шкіри, велюру, гобелена і т. д. Хорошим вибором є штучна шкіра, оскільки за нею простіше доглядати, досить протерти ганчіркою, змоченою у воді або у спеціальній рідині. У той же час узголів'я, виготовлене з тканини, буде виглядати затишніше. М'які варіанти бувають різних форм — від прямокутних до округлих, вигнутих і т. д. Останні гарні тим, що відразу звертають на себе увагу. Домогтися такого ж ефекту можна за допомогою різнокольорової яскравої оббивки;
  • твердою, виготовленої з ДСП, МДФ, дерева, скла, металу. Відрізняється великою популярністю через оптимальне поєднання ціни та зручності. Найчастіше має прямокутну форму, хоча зустрічаються і більш складні варіанти. Дерев'яні узголів'я забезпечують надійну і теплу опору (дерево добре зберігає тепло). Але якщо на поверхню нанесений товстий шар лаку, при спробі спертися спина може зісковзувати.

За зовнішнім виглядом і функціональністю розрізняють такі різновиди:

  • рейкові. Виготовляються з металу і дерева, виконують більше декоративну функцію. Спиратися на таку модель незручно — тиск рейок на спину доставить дискомфорт;
  • різьблені. Роблять їх з натурального дерева різних порід. Такі узголів'я мають розкішний і багатий вигляд. Що ж стосується функціональності, то вона також є більше декоративною. Спиратися на різьблену частина ліжка так само незручно, як і на рейкову;
  • комод. В такому випадку головна частина має приліжковий блок з ящиками і полицями. Останні вбудовуються в саме узголів'я, що дозволяє розмістити на них сувеніри, книги, аксесуари. Зустрічаються моделі з вбудованими тумбами, що не перевищують висоту спального місця. Такі варіанти будуть ширше звичайних, що потрібно обов'язково враховувати при розрахунку займаного місця перед покупкою;
  • ковані. Дуже модні і стильні прикраси для спальні. Добре підкреслюють стиль, але будуть не дуже зручні у вигляді опори — метал не зберігає тепло, ковзає;
  • комбіновані. зустрічаються рідше і виготовляються за індивідуальним замовленням.

Відрізняються узголів'я по висоті і формі. Так, найпопулярнішою є класична прямокутна форма без зайвих доповнень, висотою 40 см. Чим вище така модель, тим вона функціональніша. У продажу є оригінальні високі вироби з напівкруглими або трикутними формами.

Особливості узголів'їв для ліжок

Хоча основними функціями цієї деталі є забезпечення міцності ліжка і з'єднання її бічних сторін між собою, виробники меблів пропонують у продажу різні додаткові елементи, завдяки чому ця деталь і ліжко в цілому більш функціональними.

Цікавий елемент, що дозволяє відмовитися від додаткового освітлення біля ліжка, — модель з вбудованим підсвічуванням. Її перевагою є те, що світло від таких світильників буде спрямоване точно на сторінки книги або журналу, яка читається. Для максимального комфорту деякі моделі виготовляють з вбудованими столиками для літератури.

Яким має бути узголів'я ліжка

Меблеві фабрики пропонують моделі різних розмірів, виділяються такі:

  • європейський стандарт. Відповідно до нього висота спального місця — близько 50-60 см (до коліна дорослої людини). Разом з узголів'ям висота моделі може бути в цілому до 1 метра;
  • американський стандарт. Ліжко має висоту до 1 м, разом з узголів'ям збільшується до 1,4 м;
  • азіатський стандарт. Це невеликі моделі з висотою спального місця до 0,4 м. Повна висота, як правило, не перевищує 80 см.

Товщина узголів'я залежить від матеріалу виготовлення. У м'якого буде доходити до 10 см, у дерев'яного — мати товщину близько 1 см. Наявність ящиків і полиць збільшує цей параметр до 30 см.


Що ж стосується ширини головах, то цей параметр однаковий з шириною ліжка. Так, для двоспальних — це 1,4-2 м, для полуторних — від 1,2 до 1,6 м, для односпальних не перевищує 1 метра. Ширина збільшується, якщо в моделі передбачені вбудовані тумби.

Безсумнівно, всі ці показники можуть відрізнятися у різних виробників, які можуть запропонувати покупцям ліжка з різною величиною узголів'їв. Іноді відмінності від стандартів є досить значними, цим характеризуються вироби, виконані за індивідуальними розмірами на замовлення.

Поради щодо вибору узголів'я для ліжка

Продається цей елемент як окремо, так і в комплекті з ліжком. Останній варіант хороший тим, що всі елементи меблів будуть зроблені в єдиному стилі, не потрібно додатково витрачатися на окремі деталі на зразок тумбочок.

Вибираючи узголів'я, слід звернути увагу на наступні моменти:

  • висота кімнати. Чим нижче стеля, тим нижче повинна бути головна частина ліжка, і навпаки, хоча трапляються й винятки;
  • функціональність. Наприклад, якщо у господаря є звичка часто читати лежачи або дивитися телевізор, спираючись ліктем при цьому на узголів'ї, то краще вибирати м'який варіант. А якщо воно ще й буде покрито візерунком, ця частина ліжка може стати гарним акцентом в інтер'єрі спальні;
  • матеріал виготовлення. Дерев'яне буде коштувати дешевше, ніж, наприклад, коване або з оббивкою зі шкіри;
  • інтер'єр кімнати. Ліжко з узголів'ям повинне в нього добре вписуватися. Наприклад, шкіряне добре підійде для спальні в сучасному стилі, дерев'яне — для приміщень кантрі, металеве — для мінімалістичного.

Щоб правильно вибрати узголів'я, потрібно чітко визначити його функціональність. Так, м'яке воліють люди, які багато читають або працюють в ліжку. На нього приємно спиратися, воно не тисне в спину. При цьому потрібно звернути увагу на матеріал, з якого воно виготовлено. Краще підбирати такий, за яким легше доглядати і який не втратить свій вигляд через місяць-два, наприклад натуральну або екошкіру. Догляд за ними простий — досить протерти вологою ганчіркою. Якщо ж на першому місці стоїть зовнішній вигляд, можна підібрати шкіряну спинку з різними доповненнями. Непоганим варіантом для обробки буде меблева тканина, але тут потрібно орієнтуватися на її зносостійкість.

Тверде узголів'я найбільш популярне серед виробників і споживачів. Пояснюється це тим, що в наявності є великий вибір матеріалів для виготовлення і різних елементів декору. Його в основному вибирають ті, для кого дизайн важливіше функціональності. Найчастіше зустрічаються низькі варіанти, виконані з дерева, ДСП або МДФ. Такі моделі зручні, витримують навантаження і не вимагають спеціального догляду. Ковані і гратчасті дуже стильно і розкішно виглядають в інтер'єрі.

Випускаються узголів'я і оригінальної форми та виконання. Вони можуть бути продовженням меблевого каркаса, частиною декору стіни, біля якої стоїть ліжко.

При виборі потрібно ознайомитися з пропозиціями різних меблевих фабрик — такий підхід дозволить вибрати саме те, що потрібно.

Читайте також

Стелажі для будинку: види та особливості вибору Стелажі для будинку: види та особливості вибору У сучасних квартирах і заміських будинках часто зустрічаються стелажі. Їх популярність обумовлена ти
Особливості світлодіодних люстр Особливості світлодіодних люстр Насьогодні досить популярними стали світильники, джерелом світла яких є світлодіодні лампи або безпо
Купити стильні комоди в Харкові, не виходячи з дому Купити стильні комоди в Харкові, не виходячи з дому Купівля модного і практичного комода - це відмінний спосіб зробити спальню затишою і просторою. Як н
Плюси та мінуси механізму трансформації дивана дельфін Плюси та мінуси механізму трансформації дивана дельфін Механізм трансформації дельфін – головні переваги та недолікиПотреба в розкладних м'яких меблях акту
Виберіть кредитну пропозицію
Кредитний план Кількість платежів Місячний платіж Умови кредитування
Idea bank Акційний продукт, з грейсом 4 міс Idea bank Акційний продукт, з грейсом 4 міс
по 0 грн

Сума кредиту від 50 000 грн
Пільговий період — 4 міс
СМС-інформування — 50 грн / міс.

Idea bank з грейсом 9 міс Idea bank з грейсом 9 міс
по 0 грн

Сума кредиту від 1000 до 75 000 грн
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування — безкоштовно.

Idea bank з грейсом 6 міс Idea bank з грейсом 6 міс
по 0 грн

Сума кредиту від 1000 до 75 000 грн
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування — безкоштовно.

Idea bank Стандарт без РКО 12 Idea bank Стандарт без РКО 12
по 0 грн

Сума кредиту від 1000 до 200 000 грн
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування — безкоштовно.

Idea bank Стандарт Idea bank Стандарт
по 0 грн

Сума кредиту від 1000 до 150 000 грн
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування — безкоштовно.

ТОВ Смарт Фінанс ТОВ Смарт Фінанс
по 0 грн

ТОВ "Смарт-фінанс" надає консультації щодо можливості отримання споживачами кредитів та страхових послуг шляхом передачі даних споживача до банківських та страхових установ.

Банки:

  • UnexBank
  • Глобус Банк
  • Alliance bank
  • Sense bank
  • Сучасний Факторинг
Оплата частинами Оплата частинами
по 0 грн

Сума кредиту — згідно індивідуального ліміту клієнта банку
Кількість платежів — 3
Наявність карти ПриватБанку "Універсальна" або "Універсальна GOLD" з доступним лімітом на оплату частинами.

Оплата частинами ПриватБанк

Миттєва розстрочка Миттєва розстрочка
по 0 грн

Сума кредиту — згідно індивідуального ліміту клієнта банку

Миттєва розстрочка ПриватБанк

Укрсиббанк AVD_L_5_0 Укрсиббанк AVD_L_5_0
по 0 грн

Сума кредиту 75 000 грн
СМС-інформування 500 грн за весь кредитний період

Укрсиббанк AVD_L_5 Укрсиббанк AVD_L_5
по 0 грн

Сума кредиту 75 000 грн
СМС-інформування 499 грн за весь кредитний період

Укрсиббанк AVD_L_9 Укрсиббанк AVD_L_9
по 0 грн

Сума кредиту 75 000 грн
СМС-інформування 499 грн за весь кредитний період

Укрсиббанк А-3 Укрсиббанк А-3
по 0 грн

Сума кредиту 75 000 грн
Річна ставка 0,00001 %
Пільговий період 3 міс
СМС-інформування 399 грн за весь кредитний період

Sense bank (0-3 міс) Sense bank (0-3 міс)
по 0 грн

Сума кредиту від 1 000 до 75 000 грн

Страхування відсутнє 0%
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування 166,3 грн/міс

Sense bank

Sense bank (0-6 міс) Sense bank (0-6 міс)
по 0 грн

Сума кредиту від 1 000 до 75 000 грн

Страхування відсутнє 0%
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування 83,2 грн/міс

Sense bank

Sense bank (0-10 міс) Sense bank (0-10 міс)
по 0 грн

Сума кредиту від 1 000 до 75 000 грн

Страхування відсутнє 0%
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування 50 грн/міс

Sense bank

  • Загальна сума: 0 грн
  • Місячний платіж: 0 грн

*Кредитний калькулятор визначає приблизний щомісячний платіж

Авторизація
Відновлення пароля

Вхід через соціальні мережі

Не маєте акаунту Реєстрація
Відновлення пароля
Ми надішлемо вам SMS з новим паролем
Реєстрація

Вхід через соціальні мережі

У вас є акаунт  Авторизація
Успішно надіслано

Дякую за звернення.
Скоро ми зв'яжемося з Вами для його підтвердження.

Дякуємо за підписку!

Підтвердіть Ваш email на вказаній пошті

Зворотній зв'язок
Час роботи Call-центру Пн-Пт 9:00-20:00, Сб 9:00-19:00, Нд 10:00-18:00.
Сервісний відділ servicedybokua +38 (067) 807-21-10 service@dybok.ua
Оберіть Ваше місто
Редагувати замовлення
Сума
  • Товари: 0
  • Загальна сума: 0,00 ₴