Каталог меблів
Авторизація

Увійдіть в особистий кабінет Створіть обліковий запис, якщо у вас його немає

Авторизація Реєстрація

Ідеї дизайну для малогабаритної кухні

Будинки та квартири з маленькою площею мають свою особливу чарівність. Однак господарям більшості з них часто не вистачає кухонного простору, що завдає чимало незручностей під час приготування їжі. Інша проблема полягає у постійному дефіциті місць зберігання. Частина побутових предметів знаходиться просто на стільниці або підвіконні, що створює враження безладу. Оскільки маленькі кухні не є поодиноким випадком, дизайнери давно адаптувалися до таких реалій життя, вони готові запропонувати безліч ідей, що дозволяють використовувати кожен доступний сантиметр простору ефективніше. Наведені далі основні рекомендації допоможуть правильно спланувати розміщення меблів з нуля або внести зміни до вже оформленого інтер'єру.


Особливості інтер'єру малогабаритної кухні

Невелика кількість вільного простору – ознака, що поєднує всі компактні кухні. Найчастіше тіснота приміщення сприймається як недолік, через який виникає безліч обмежень. Однак компактне планування має свої переваги, до них належать:

економія на покупці меблів. Власникам маленької кухні не доведеться витрачатися на гарнітури з великою кількістю елементів. Заощаджені кошти можна спрямувати на придбання якісної техніки, стильного декоративного освітлення та інших предметів, що забезпечують комфортне перебування у кімнаті;

зменшення зусиль щодо планування простору. Це не скасовує необхідності подбати про комфорт робочої зони, але думати про те, як зі смаком оформити квадратні метри, що пустують, не доведеться;

простота у підтримці порядку. Правильна організація зони зберігання і невеликий робочий простір, де можна швидко прибратися, звільнять вам багато часу.

Кухня будь-якого розміру - це місце, в якому вирує життя. Мабуть, ця кімната є однією з найбільш динамічних зон у всьому будинку, у зв'язку з чим важливо приділити увагу не лише створенню привабливого дизайну, але й функціональності приміщення.


Як вибрати гарнітур

Головним завданням планування кухні є розміщення меблів таким чином, щоб навіть у невеликій кімнаті можна було вільно пересуватися, а основні функціональні зони знаходилися поблизу. Йдеться про виконання «правила трикутника» – розміщення в межах крокової доступності холодильника, варильної поверхні та раковини, що унеможливлює переходити в іншу зону кухні. Компактне розташування робить кімнату зручною. При виборі меблів рекомендується:

відмовитись від складного дизайну. Прості форми і чіткі лінії в тісному просторі будуть виглядати лаконічніше, ніж яскраві великі елементи;

використовувати дрібні деталі як декор. Оскільки в малогабаритній кухні не повинно бути зайвих предметів, що заважатимуть виконанню побутових завдань, прикрасою інтер'єру можуть стати меблеві ручки або стильні крани;

віддати перевагу світлим відтінкам, глибоким і насиченим. Візуально вони зроблять приміщення більшим, ніж воно є насправді.

Одним із варіантів, що дозволяють врахувати всі особливості планування кухні, є використання модульних меблів. Оригінальний гарнітур можна зібрати з окремих частин, які не скріплюються між собою. При цьому він буває прямим, кутовим, одно-або дворядним (вибір залежить від побажань господарів). Вибираючи предмети різного розміру, можна максимально ефективно використовувати вільне місце.


Правильна організація простору

Однією з основних завдань, які вирішити власникам малогабаритних кухонь, є правильне розміщення всіх необхідних предметів у ній. Рекомендується вибирати багатофункціональні варіанти. Це можуть бути варильні поверхні з вбудованою витяжкою, що дозволить повісити над зоною приготування ще одну полицю або шафку. Хорошою ідеєю для малогабаритного простору є покупка духовки з мікрохвильовою функцією.

У дуже невеликому приміщенні іноді виникає ситуація, коли збільшити робочу зону за рахунок додаткової тумби неможливо. Виходом у такому разі стане придбання окремого компактного робочого острова, що переміщується коліщатками. Тут зручно буде розмістити потрібний посуд та продукти, звільнивши простір для їх нарізування та перемішування на стільниці. Коли пересувний острів не використовується, він може зберігатись під столом або у будь-якому вільному кутку.

У маленькій кухні краще відмовитися від ідеї встановлення посудомийної машини – так у вас буде трохи більше простору для зберігання начиння. Краще подумайте про придбання глибокої мийки, в яку поміститься весь брудний посуд, адже він займає важливе місце на стільниці.

У невеликій тісній кімнаті краще віддати перевагу вертикальному способу зберігання – використовувати підвісні шафи та полиці, розташовані над робочою зоною, що дозволить залишити частину простору підлоги вільною.


Як зробити маленьку кухню більш просторою та місткою

Говорити про місткість кухні варто лише після наведення ладу в ній. Часто в цьому приміщенні зберігаються речі, які використовуються досить рідко, а то взагалі цінуються як пам'ять. Насамперед варто задуматися про їх перенесення у більш просторе приміщення. Це стосується громіздких сервізів, десятка колись кимось подарованих чашок, запасу паперових рушників та інших предметів, від яких можна відмовитись без шкоди для власного комфорту.

Помістити більше в той же простір допоможе встановлення штанги для навішування кухонних інструментів та магнітного утримувача для ножів. Ці пристосування, які часто використовуються, навіть зручніше зберігати поза шафами.

Візуально розширити приміщення можна, якщо:

не доводити навісні шафки до стелі. Помітні зазори дозволять уникнути відчуття перебування у тісному замкнутому просторі. З іншого боку, можна розглянути варіант використання комбінованих рішень. Наприклад, поєднувати відкриті та закриті полиці;

купувати підвісні шафи із склом. Така альтернатива суцільним непрозорим фасадам, звичайно, накладає деякі обмеження в плані речей, що зберігаються (доведеться красиво розставляти в них посуд). З іншого боку, скляні вітрини візуально практично не зменшують простір, а предмети, що знаходяться в них, не припадають пилом.

Використовуйте світлі матеріали та глянцеве оздоблення. Завдяки здатності відбивати більше світла такий гарнітур зробить вашу маленьку кухню легшою та повітрянішою.


Поради дизайнерів щодо планування малогабаритної кухні

Плануючи придбання меблів, дизайнери радять намалювати план приміщення та скласти перелік предметів, які в ньому обов'язково мають бути присутніми. Далі в хід йде «правило трикутника», згідно з яким основні функціональні одиниці займають своє місце. Інші предмети, які повинні знаходитися у вашій кухні, можна розставити на власний розсуд. Якщо щось не вміщається, почніть шукати альтернативні варіанти у вигляді комбінованих рішень або купівлі техніки меншого розміру.

Що стосується способу розташування шафок, то найчастіше оптимальними є лінійні або Г-подібні конструкції. П-подібна модель не поміститься у невеликій кімнаті. А ось від встановлення кухонного острова точно доведеться відмовитись. У тісному просторі неможливо забезпечити вільний доступ до кожної з його сторін. Одним із способів найбільш раціонального використання площі підлоги є придбання круглого столу для обіднього куточка, який може вмістити більше людей, ніж квадратний. При обладнанні зони для їжі варто уникати застосування масивних предметів. Оптимальним рішенням є табурети, що легко ховаються під стільницю.

Коли планування готове, можна розпочати вибір стилю оформлення простору. Мінімалістичні меблі немов спеціально створені для компактної кухні. Відсутність хитромудрих, надмірно декоративних деталей і лаконічний зовнішній вигляд дозволяють уникнути непотрібної метушні.

Категорії товарів

Читайте також

Що краще придбати дитині: диван чи ліжко? Що краще придбати дитині: диван чи ліжко? Оформлення дитячої зони, особливо в невеликих просторах, часто заганяє батьків в глухий кут. З одног
Стіл-трансформер: переваги та недоліки Стіл-трансформер: переваги та недоліки Багато жителів України мріють про великий будинок, де буде багато кімнат і місця для реалізації влас
Комод в стилі модерн Комод в стилі модерн Уособленням стилю модерн є простота, лаконічність, ідеальне співвідношення форм та чітких ліній. З
Чим відрізняється ортопедичний матрац від звичайного Чим відрізняється ортопедичний матрац від звичайного Від особливостей виконання матраца залежить якість сну та відпочинку людини. Цей елемент дозволяє ст
Виберіть кредитну пропозицію
Кредитний план Кількість платежів Місячний платіж Умови кредитування
Idea bank Акційний продукт, з грейсом 4 міс Idea bank Акційний продукт, з грейсом 4 міс
по 0 грн

Сума кредиту від 50 000 грн
Пільговий період — 4 міс
СМС-інформування — 50 грн / міс.

Idea bank з грейсом 9 міс Idea bank з грейсом 9 міс
по 0 грн

Сума кредиту від 1000 до 75 000 грн
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування — безкоштовно.

Idea bank з грейсом 6 міс Idea bank з грейсом 6 міс
по 0 грн

Сума кредиту від 1000 до 75 000 грн
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування — безкоштовно.

Idea bank Стандарт без РКО 12 Idea bank Стандарт без РКО 12
по 0 грн

Сума кредиту від 1000 до 200 000 грн
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування — безкоштовно.

Idea bank Стандарт Idea bank Стандарт
по 0 грн

Сума кредиту від 1000 до 150 000 грн
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування — безкоштовно.

ТОВ Смарт Фінанс ТОВ Смарт Фінанс
по 0 грн

ТОВ "Смарт-фінанс" надає консультації щодо можливості отримання споживачами кредитів та страхових послуг шляхом передачі даних споживача до банківських та страхових установ.

Банки:

  • UnexBank
  • Глобус Банк
  • Alliance bank
  • Sense bank
  • Сучасний Факторинг
Оплата частинами Оплата частинами
по 0 грн

Сума кредиту — згідно індивідуального ліміту клієнта банку
Кількість платежів — 3
Наявність карти ПриватБанку "Універсальна" або "Універсальна GOLD" з доступним лімітом на оплату частинами.

Оплата частинами ПриватБанк

Миттєва розстрочка Миттєва розстрочка
по 0 грн

Сума кредиту — згідно індивідуального ліміту клієнта банку

Миттєва розстрочка ПриватБанк

Укрсиббанк AVD_L_5_0 Укрсиббанк AVD_L_5_0
по 0 грн

Сума кредиту 150 000 грн
СМС-інформування 500 грн за весь кредитний період

Укрсиббанк А-3 Укрсиббанк А-3
по 0 грн

Сума кредиту 150 000 грн
Річна ставка 0,00001 %
Пільговий період 3 міс
СМС-інформування 150 грн за весь кредитний період

AVD_Super-14 AVD_Super-14
по 0 грн

Сума кредиту 150 000 грн
СМС-інформування 699 грн за весь кредитний період

Sense bank (0-3 міс) Sense bank (0-3 міс)
по 0 грн

Сума кредиту від 1 000 до 150 000 грн

Страхування відсутнє 0%
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування 166,3 грн/міс

Sense bank

Sense bank (0-6 міс) Sense bank (0-6 міс)
по 0 грн

Сума кредиту від 1 000 до 150 000 грн

Страхування відсутнє 0%
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування 83,2 грн/міс

Sense bank

Sense bank (0-10 міс) Sense bank (0-10 міс)
по 0 грн

Сума кредиту від 1 000 до 150 000 грн

Страхування відсутнє 0%
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування 50 грн/міс

Sense bank

  • Загальна сума: 0 грн
  • Місячний платіж: 0 грн

*Кредитний калькулятор визначає приблизний щомісячний платіж

Авторизація
Відновлення пароля

Вхід через соціальні мережі

Не маєте акаунту Реєстрація
Відновлення пароля
Ми надішлемо вам SMS з новим паролем
Реєстрація

Вхід через соціальні мережі

У вас є акаунт  Авторизація
Успішно надіслано

Дякую за звернення.
Скоро ми зв'яжемося з Вами для його підтвердження.

Дякуємо за підписку!

Підтвердіть Ваш email на вказаній пошті

Зворотній зв'язок
Час роботи Call-центру Пн-Пт 9:00-20:00, Сб 9:00-19:00, Нд 10:00-18:00.
Сервісний відділ servicedybokua +38 (067) 807-21-10 service@dybok.ua
Оберіть Ваше місто
Редагувати замовлення
Сума
  • Товари: 0
  • Загальна сума: 0,00 ₴