Каталог меблів
Авторизація

Увійдіть в особистий кабінет Створіть обліковий запис, якщо у вас його немає

Авторизація Реєстрація

Особливості меблів із ламінованого ДСП

Чим меблі з ламінованого ДСП такі зручні і які є недоліки у цього матеріалу

Ламінована ДСП — це матеріал, з якого виробляють левову частку меблів середнього та бюджетного сегментів. Причиною такої високої поширеності є міцність, дешевизна та практичність матеріалу. ЛДСП виготовляється з тирси, яка пресується в пласти потрібної товщини. Цілісність поверхні забезпечують формальдегідні смоли, що скріплюють при нагріванні окремі частинки. Далі одержана плита підлягає процедурі ламінації – поверхню обклеюють кольоровим покриттям. На цьому етапі ЛДСП набуває зовнішнього вигляду, до якого ми як користувачі меблів звикли. Поверхня може мати однотонний колір, бути матовою або глянсовою, імітувати натуральне дерево або камінь. Завдяки різноманітності плівок створюються унікальні меблі.

Фото 1 - Модульная гостиная Верне ВМВ Холдинг


Переваги виробів із ЛДСП

Ламінована ДСП – сучасний матеріал для виробництва меблів за окремими показниками, що перевершує навіть натуральне дерево, з якого виготовляються дорогі вироби. Його головними перевагами є:

  • безпека. Спресована тирса, скріплена формальдегідними смолами, знаходиться під плівкою з полімерів, які відповідають за екологічну чистоту матеріалу. Верхня захисна поверхня ламінованого ДСП утворюється шляхом рівномірного просочення паперу меламіновими смолами. Під впливом високої температури та тиску вони перетворюються на міцне покриття, здатне ефективно протистояти зовнішнім ушкодженням;
  • міцність та довговічність. Плити ЛДСП на 100% заповнені внаслідок пресування та смоляного просочення. Це забезпечує відсутність у них порожнин, які знижують міцність матеріалу. Загалом меблі з ЛДСП дуже зносостійкі, тому використовуються в офісах, у будівництві, на виробництві, в школах і лікарнях;
  • низька вартість. Для виробництва плит застосовуються відходи деревообробної промисловості, які мають низьку ціну. Основну частку в собівартості матеріалу займають витрати на пресування, просочення та обклеювання плівкою;
  • простота обробки. Для виробництва меблів використовують ЛДСП у листах. Їх ріжуть на деталі потрібного розміру та обклеюють кромкою для запобігання можливим пошкодженням та естетичному зовнішньому вигляду;
  • стійкість до вологи. Плівкове покриття, а також особливе просочення деревних волокон роблять матеріал стійким до підвищеної вологості. Тому з ЛДСП можна робити меблі для кухні та ванної;
  • легкість у догляді. Регулярного вологого прибирання достатньо для того, щоб підтримувати акуратний естетичний зовнішній вигляд меблів з ЛДСП. Будь-які забруднення з поверхні легко видаляються, при цьому можна використовувати побутову хімію.

Однією з переваг плит, що ламінують, є різноманітна кольорова гама, яка відповідає поточним можливостям фотодруку. На фасадах меблів можна відтворити будь-який візерунок.

Фото 1 - Кухня Альбина Люкс Комплект 3.0 Вип-Мастер


Недоліки меблів із ЛДСП

Ламінований ДСП як матеріал для виготовлення меблів також не є ідеальним. До його основних недоліків відносять:

  • потенційну небезпеку здоров'ю внаслідок наявності у складі плит формальдегідних смол. Їх зміст визначають сферу використання конкретного виду матеріалу. При цьому існує ЛДСП, дозволена для використання у приміщеннях для дітей на рівні державних стандартів. Меблі для громадських та побутових приміщень також безпечні за наявності захищеного кромкою зрізу;
  • неможливість оновити зовнішній вигляд виробу після пошкоджень. Якщо дерев'яні меблі можна відновлювати — шліфувати і наносити лак заново, то з виробами з ЛДСП проробити подібне неможливо. Можна купити такий самий новий виріб з аналогічним покриттям недорого або замінити окремий пошкоджений елемент;
  • можливість проникнення вологи в товщу матеріалу. Знову ж таки таке можливе внаслідок пошкодження покриття або крайки меблів. Від впливу вологи плита роздувається, що помітно відбивається на естетиці виробів;
  • відсутність можливості тонкої обробки. На поверхню не можна нанести різьблений візерунок, а різноманітність геометрії виробів обмежується рівними строгими формами, в яких можуть бути заокруглені кути. ЛДСП не гнеться.

Загалом можна стверджувати, що наявність захисної плівки та кромки є запорукою тривалого використання меблів із ЛДСП. Її пошкодження робить вироби небезпечними для здоров'я та схильними до зовнішніх впливів.


Фото 3 - Кровать серия Animal Виорина Деко


Основні види ЛДСП для меблів

ЛДСП – матеріал не однотипний. Точно не можна розрізняти плити різних виробників виключно на вигляд, який, до речі, може бути дуже схожим. Його властивості визначають:

  • склад домішок;
  • фактура поверхні;
  • ступінь обробки;
  • показники зовнішнього шару;
  • марка та сорт.

У меблевому виробництві часто використовується текстуроване ЛДСП – лимонна кірка (PE) або імітація дерев'яних пір (PR). Марка SM підходить для виготовлення внутрішніх перегородок.

Залежно від показників виділення формальдегіду, виділяють класи Е0,5, Е1 та Е2. Клас Е0,5 вважається найбезпечнішим. З такого матеріалу виробляють навіть дитячі меблі. Плити класу Е1 підходять для будь-яких виробів, які призначені від використання дітьми. Цю продукцію безпечно використовувати у житлових та громадських приміщеннях. Плити класу Е2 багато європейських виробників перестали випускати. Від них варто відмовитись на користь безпечніших.

Залежно від призначення меблі можуть бути виготовлені зі стандартного, вогнетривкого або вологостійкого ЛДСП. Полімерне покриття оберігає матеріал від впливу вологи.

Товщина плит може змінюватись в межах від 8 до 38 мм, що дозволяє використовувати їх у конструкції меблів та стільниць. Матеріал високої якості має кілька шарів – більш пухкий внутрішній та щільний зовнішній. Підвищена щільність досягається використанням подрібненої стружки, яка здатна краще фіксувати елементи кріплення.

Фото 3 - Модульная гостиная Антверпен ІІ БРВ Украина


Колірна гама меблів із ламінованого ДСП

Покриття ламінованого ДСП може бути матовим та глянцевим, фактурним або гладким. Велика різноманітність форматів зовнішнього покриття дозволяє експериментувати з дизайном меблів. Для її виробництва вибирають плити:

  • однотонні гладкі чи фактурні;
  • що імітують натуральне дерево;
  • глянсові;
  • з нанесеним візерунком.

Завдяки великій різноманітності варіантів забарвлень, меблі з ЛДСП виготовляються для різних приміщень – офісів, кафе, дитячих та шкільних закладів, кухонь, віталень, спалень. Вироби цього матеріалу можуть виглядати дорого і розкішно, при цьому залишаючись бюджетними. Це досягається за рахунок високої точності імітації натурального дерева – на плівку переноситься не лише його оригінальний малюнок, а й копіюється фактура.

При виборі відтінку меблів з ЛДСП враховуйте, що світлі кольори візуально розширюють простір і наповнюють світлом. Вони відмінно підходять для інтер'єрів у стилі прованс чи мінімалізм. При цьому зовсім не обов'язково вибирати поверхню без фактури — відмінно виглядають дерев'яні декори в світлому відтінку. Темні тони меблів підходять класичним інтер'єрам, а також стилям модерн та ампір. Вони добре виділяються на світлому фоні та наповнюють простір. Темні відтінки здатні надати приміщенню солідності. Такі меблі можуть бути доречними для просторих кімнат з хорошим освітленням, оскільки можуть виявитися занадто тиснучими в тісному просторі. Теплі дерев'яні тони роблять інтер'єр глибоким.

Велика різноманітність відтінків фактур ЛДСП дозволяє створювати оригінальні поєднання. Часто в меблевому гарнітурі є кілька кольорів, що взаємодоповнюють один одного або створюють цікаві акценти. Теплі яскраві відтінки дарують позитивний настрій та надають енергії. Холодні допомагають створити строгий та стриманий інтер'єр.

При виборі меблів з ЛДСП важливо враховувати, як малюнок впливає сприйняття простору. Вертикальні візерунки здатні візуально зробити стелі вищими. Горизонтальні – розширити простір.

Фото 1 - Модульная прихожая Арте / Arte (белый-дуб каменный) ВМВ Холдинг


Як правильно вибрати меблі з ЛДСП

Вибирати меблі із ЛДСП виключно за зовнішніми даними неправильно. Необхідно враховувати, що візуальне оформлення – це лише зовнішня ламінація, яка мало впливає на показники міцності та довговічності виробу. Набагато важливіше переконатися у безпеці матеріалу та запросити у продавця сертифікати якості на товар. Відповідальні виробники меблів самостійно підбирають ламінований ДСП для ванн та кухонь з потрібними показниками захисту від вологи та вогнестійкості.

При виборі меблів із ЛДСП поцікавтеся, хто є виробником плит. Зазвичай європейські продукти мають більш високу якість через підвищений контроль за дотриманням стандартів. Такі меблі можуть прослужити довше. Продукція європейського виробництва коштує дорожче неспроста. При її виготовленні зазвичай використовуються більш дорогі та безпечні для здоров'я клейові склади. При цьому зовні поверхня може відрізнятися мало.

При покупці меблів звертайте увагу на те, чи всі кромки обклеєні. Деякі виробники з метою економії залишають без обробки той бік, який прилягатиме до стіни і тому виявиться непомітним. Не забувайте, що через відкритий зріз повітря можуть виділятися шкідливі хімічні речовини. Крім того, через нього може проникати волога, яка спровокує набухання ЛДСП.

Читайте також

Дизайн дитячої кімнати в новому році Дизайн дитячої кімнати в новому році Правильний вибір дитячих меблів - це одна з найважливіших завдань, що стоїть перед батьками. Сам про
Про маленькі кухні Про маленькі кухні При розробці проектів і обладнанні сучасної квартири найбільш складною, мабуть, є проблема кухні. І
Локальне освітлення: поради кращих дизайнерів Локальне освітлення: поради кращих дизайнерів Локальне освітлення (його ще називають декоративним, акцентним) нам допоможуть організувати такі при
Купити Шафу-Купе в Києві за доступною ціною можна без проблем Купити Шафу-Купе в Києві за доступною ціною можна без проблем Що прикрасить інтер'єр будинку? Правильно, стильна і простора шафа-купе. Такий вибір допоможе не тіл
Виберіть кредитну пропозицію
Кредитний план Кількість платежів Місячний платіж Умови кредитування
Idea bank Акційний продукт, з грейсом 4 міс Idea bank Акційний продукт, з грейсом 4 міс
по 0 грн

Сума кредиту від 50 000 грн
Пільговий період — 4 міс
СМС-інформування — 50 грн / міс.

Idea bank з грейсом 9 міс Idea bank з грейсом 9 міс
по 0 грн

Сума кредиту від 1000 до 75 000 грн
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування — безкоштовно.

Idea bank з грейсом 6 міс Idea bank з грейсом 6 міс
по 0 грн

Сума кредиту від 1000 до 75 000 грн
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування — безкоштовно.

Idea bank Стандарт без РКО 12 Idea bank Стандарт без РКО 12
по 0 грн

Сума кредиту від 1000 до 200 000 грн
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування — безкоштовно.

Idea bank Стандарт Idea bank Стандарт
по 0 грн

Сума кредиту від 1000 до 150 000 грн
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування — безкоштовно.

ТОВ Смарт Фінанс ТОВ Смарт Фінанс
по 0 грн

ТОВ "Смарт-фінанс" надає консультації щодо можливості отримання споживачами кредитів та страхових послуг шляхом передачі даних споживача до банківських та страхових установ.

Банки:

  • UnexBank
  • Глобус Банк
  • Alliance bank
  • Sense bank
  • Сучасний Факторинг
Оплата частинами Оплата частинами
по 0 грн

Сума кредиту — згідно індивідуального ліміту клієнта банку
Кількість платежів — 3
Наявність карти ПриватБанку "Універсальна" або "Універсальна GOLD" з доступним лімітом на оплату частинами.

Оплата частинами ПриватБанк

Миттєва розстрочка Миттєва розстрочка
по 0 грн

Сума кредиту — згідно індивідуального ліміту клієнта банку

Миттєва розстрочка ПриватБанк

Укрсиббанк AVD_L_5_0 Укрсиббанк AVD_L_5_0
по 0 грн

Сума кредиту 75 000 грн
СМС-інформування 500 грн за весь кредитний період

Укрсиббанк AVD_L_5 Укрсиббанк AVD_L_5
по 0 грн

Сума кредиту 75 000 грн
СМС-інформування 499 грн за весь кредитний період

Укрсиббанк AVD_L_9 Укрсиббанк AVD_L_9
по 0 грн

Сума кредиту 75 000 грн
СМС-інформування 499 грн за весь кредитний період

Укрсиббанк А-3 Укрсиббанк А-3
по 0 грн

Сума кредиту 75 000 грн
Річна ставка 0,00001 %
Пільговий період 3 міс
СМС-інформування 399 грн за весь кредитний період

Sense bank (0-3 міс) Sense bank (0-3 міс)
по 0 грн

Сума кредиту від 1 000 до 75 000 грн

Страхування відсутнє 0%
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування 166,3 грн/міс

Sense bank

Sense bank (0-6 міс) Sense bank (0-6 міс)
по 0 грн

Сума кредиту від 1 000 до 75 000 грн

Страхування відсутнє 0%
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування 83,2 грн/міс

Sense bank

Sense bank (0-10 міс) Sense bank (0-10 міс)
по 0 грн

Сума кредиту від 1 000 до 75 000 грн

Страхування відсутнє 0%
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування 50 грн/міс

Sense bank

  • Загальна сума: 0 грн
  • Місячний платіж: 0 грн

*Кредитний калькулятор визначає приблизний щомісячний платіж

Авторизація
Відновлення пароля

Вхід через соціальні мережі

Не маєте акаунту Реєстрація
Відновлення пароля
Ми надішлемо вам SMS з новим паролем
Реєстрація

Вхід через соціальні мережі

У вас є акаунт  Авторизація
Успішно надіслано

Дякую за звернення.
Скоро ми зв'яжемося з Вами для його підтвердження.

Дякуємо за підписку!

Підтвердіть Ваш email на вказаній пошті

Зворотній зв'язок
Час роботи Call-центру Пн-Пт 9:00-20:00, Сб 9:00-19:00, Нд 10:00-18:00.
Сервісний відділ servicedybokua +38 (067) 807-21-10 service@dybok.ua
Оберіть Ваше місто
Редагувати замовлення
Сума
  • Товари: 0
  • Загальна сума: 0,00 ₴