Каталог меблів
Авторизація

Увійдіть в особистий кабінет Створіть обліковий запис, якщо у вас його немає

Авторизація Реєстрація

Жорсткі матраци: навіщо потрібні і як вибирати

Уві сні ми проводимо велику кількість часу, тому до покупки нового матрацу потрібно підійти відповідально. Правильно обладнане спальне місце дозволить максимально добре відпочити після насиченого дня. Вимог до цього атрибуту для сну - безліч, але сьогодні ми звернемо увагу на таку характеристику, як жорсткість. Пропонуємо розібратися разом, кому корисно підібрати таке місце для сну, а кому варто звернути увагу на більш м'які моделі.

Кому потрібні жорсткі матраци

Раніше вважалося, що чим жорсткіше буде спальне місце, тим воно корисніше для здоров'я. Справа в тому, що далеко не всім такий варіант сну може підійти. Загальновідомо — жорсткий матрац добре підтримує спину, стійкий до навантажень. У той же час не потрібно купувати його, просто начитавшись історій про їх унікальні властивості. Потрібно вибирати, орієнтуючись виключно на свій вік, вагу і стан здоров'я.

Матрац повинен давати хороший ортопедичний ефект — повноцінне розслаблення хребта під час сну. На дуже жорсткій поверхні поперек не зможе відпочити, так як буде постійно перебувати в напруженому стані.

Кому можуть підійти жорсткі варіанти? В першу чергу тим, у кого формується хребет, тобто дітям і підліткам. Так, новонародженим потрібно дуже щільне спальне місце. Це пов'язано з тим, що формування хребта у них відбувається постійно. Дітям до 13 років підходять варіанти середньої жорсткості. Аналогічні рекомендації і для молодих людей до 25 років. Це актуально, оскільки скелет повністю формується тільки до цього часу.

Від 25 до 50 років при виборі вже потрібно орієнтуватися на вагу, тому можна купувати матраци будь-якої жорсткості. Існують такі загальні рекомендації:

  • людям вагою до 55 кг краще купувати вироби м'якші;
  • якщо ж вага людини становить від 55 до 90 кг, потрібно вибирати моделі середньої жорсткості;
  • тим, чия вага перевищує 90 кг, варто вибрати виріб жорсткіший. Він зможе забезпечити відмінну підтримку спини людини, а не буде прогинатися, як гамак. Головною його відмінністю є хороша стійкість до великої ваги.

Що ж стосується людей старше 50 років, то їм краще спати на м'яких матрацах, щоб не викликати проблеми з міжхребцевими дисками. Хребту в цьому віці потрібно більш комфортний відпочинок.

Жорсткі матраци рекомендують тим, у кого є проблеми зі здоров'ям. Наприклад, з верхніми відділами хребта, шиєю. Підійде він і тим, у кого сколіоз. При 3 і 4 стадії цієї хвороби такий атрибут для сну зможе зменшити біль, запобігти розвитку хвороби. Щільна поверхня для відпочинку рекомендована тим, хто страждає такими захворюваннями, як міжхребцева або міжреберна грижі, протрузії. Пов'язано це з тим, що таке спальне місце надійно, не має провалів, забезпечує щадну зміну пози, що ідеально підходить для людей з вираженим больовим синдромом.

Корисні будуть матраци, котрі не прогинаються від ваги і любителям спати на животі — на щільній поверхні живіт не провалюється і поперек не піддається зайвому прогину. Непогано для відпочинку на них і тим, хто веде активний спосіб життя: спортсмени, люди, що займаються будь-яким фізичним працею, і т. Д.

Кому не можна спати на жорстких матрацах

Загальна рекомендація буде звучати так: якщо людина не висипається на своєму спальному місці, то воно йому не підходить. А тепер більш детально про те, кому ж не рекомендований жорсткий варіант.

  • Якщо у людини є захворювання опорно-рухового апарату, то краще за все прислухатися до рекомендацій лікарів. При різних діагнозах поради можуть абсолютно відрізнятися, і підходити до вибору варто суто індивідуально.
  • Коли є болі в суглобах, людина страждає від артриту, артрозу або має проблеми з попереком, кровообігом, поганий стан вен нижніх кінцівок, то спати на занадто щільному матраці небажано. Жорстка поверхня може спровокувати оніміння, затікання кінцівок, а також викликати загострення будь-яких хронічних захворювань. Вагітним також варто вибирати більш м'які варіанти, щоб уникнути зайвого тиску на плід.
  • Не особливо підходять жорсткі матраци людям, що мають вагу менше 55 кг. Невелика маса тіла не дозволить нормально продавити таку поверхню, і підтримка спини буде неправильною.

Які бувають жорсткі матраци

Існує спеціальна шкала, на яку можна орієнтуватися при виборі спального місця. Це градація від 1 до 5, де 5 — жорстка поверхня, а 1 — м'яка. З огляду на рекомендації лікарів і власні побажання, можна зорієнтуватися у своєму виборі.

Жорсткість залежить від того, який наповнювач використаний у виробництві. Найщільніші наповнювачі виготовляються з кокосової койри. Це тверді волокна кокосового горіха, просоченого латексом з метою перетворення в єдиний блок. Чим товстіший такий шар, тим жорсткішим буде матрац. Койра є натуральним матеріалом, не викликає алергію, не затримує вологу, не піддається гниттю. Цей компонент не вбирає запахи, добре пропускає повітря. Його часто використовують при виготовленні моделей для дитячих ліжечок.

Меньш жорсткими є комбіновані матраци, в яких є шари з латексу і кокосу. У бюджетних варіантах кокосову койру замінюють струттофайбером — спеціальним нетканим матеріалом. Можлива також заміна щільного натурального матеріалу трохи більш м'яким штучним латексом або пінополіуретаном. Останній хороший тим, що витримує великі навантаження — до 140 кг на одне спальне місце.

Як правило, жорсткі матраци випускаються в двох варіантах:

  • пружинні. Вони трохи м'якші, в порівнянні з наступними. Найбільш комфортними є моделі з незалежним пружинним блоком. Пружини в них прогинаються незалежно один від одного, що забезпечує відмінну підтримку тіла, комфорт під час перебування в горизонтальному положенні;
  • безпружинні. Це більш тверді варіанти. Особливо якщо в якості наповнювача використовується кокосова койра, а не пінополіуретан.

Найдовговічнішими і зносостійкими вважаються моделі з пінополіуретану високої щільності і жорсткості. На другому місці — кокосова койра і льон. Вони не відновлюються після проминання, витримують навантаження 140-150 кг. І третє місце займають вироби із струттофайберу, холлкону, холлофайберу. Вони розраховані на вагу до 80-90 кг.

Ознаки того, що матрац занадто жорсткий

Вибираючи спальне місце, потрібно дотримуватися принципу «не нашкодь». Найпростіший тест робиться наступним чином. Потрібно лягти на спину і спробувати просунути під поперек руку. Якщо це вдалося зробити легко, матрац занадто твердий. Ознаками того, що варіант для сну підібраний неправильно або повністю застарів, є:

  • проблеми з прийняттям комфортної пози;
  • болі в спині, особливо в попереково-крижовому відділі, вранці;
  • проблеми із засинанням, часті пробудження вночі, оніміння кінцівок.

Все це вказує на те, що матрац потрібно замінити, інакше від цього страждатиме загальний стан здоров'я. Неминуче виникнуть проблеми з хребетним стовпом, з'явиться безліч супутніх проблем, наприклад, венозна недостатність та ін.

В ідеалі, перш ніж купити нову модель, потрібно на ній полежати. Зрозуміло, що існує різниця між 15 хвилинами лежання в магазині і 8 годинами сну будинку, але навіть це сформує уявлення про те, підійде товар чи ні. Якщо мова йде про покупку в інтернет-магазині, можна зорієнтуватися, звернувши увагу на показники шкали жорсткості, зазначені виробником і продавцем. Допоможуть зробити оптимальний вибір і консультанти.

Ще слід враховувати, що якщо жорсткий матрац купується вперше, спочатку він буде здаватися незручним. Але коли почуття дискомфорту не залишає протягом одного-двох місяців, з'явилися болі в шиї, спині, тоді, швидше за все, модель обрана неправильно.

Можна вирішити проблему таким способом: придбати спеціальний наматрацник. Якщо куплений матрац здається дуже м'яким, потрібно покрити поверхню з наповнювачем із кокосової койри. У той же час для «пом'якшення» слід придбати наматрацник, виготовлений з ППУ. Правда, така корекція підходить тільки для незначних відхилень від бажаної жорсткості.

Більш дієвий варіант підбору спального місця — покупка матрацу, що має різну жорсткість сторін. Така модель дозволяє в різні пори року спати на різних поверхнях. Стане в нагоді він і в разі частих болів в спині. У період загострення можна спати на більш щільній стороні, а коли біль проходить, повернутися на м'яку. Найчастіше у виготовленні більш м'якого боку використовують латекс, жорсткої — койру.

Підсумуємо: жорсткий матрац не є панацеєю від хвороб опорно-рухового апарату, але може бути дуже корисним в певних умовах. Головне — він повинен забезпечувати хорошу ортопедичну підтримку тіла.

Категорії товарів

Читайте також

Жорсткі матраци: навіщо потрібні і як вибирати Жорсткі матраци: навіщо потрібні і як вибирати Уві сні ми проводимо велику кількість часу, тому до покупки нового матрацу потрібно підійти відповід
Мийки з нержавіючої сталі. На що звернути увагу при виборі? Мийки з нержавіючої сталі. На що звернути увагу при виборі? Кожен з нас, хоча б раз в житті, роблячи ремонт, або змінюючи кухонні меблі на нові, замислювався пр
Вибір та покупка кухні Вибір та покупка кухні Вибір кухонь у наш час справді величезний. Проте вибрати меблі, які підходять саме для вашої кухні,
Зручності на кухні: секрети господарки Зручності на кухні: секрети господарки Коли плануєте свою кухню, пам'ятайте про головне - в першу чергу, це робоче приміщення, яке повинно
Виберіть кредитну пропозицію
Кредитний план Кількість платежів Місячний платіж Умови кредитування
Idea bank Акційний продукт, з грейсом 4 міс Idea bank Акційний продукт, з грейсом 4 міс
по 0 грн

Сума кредиту від 50 000 грн
Пільговий період — 4 міс
СМС-інформування — 50 грн / міс.

Idea bank з грейсом 9 міс Idea bank з грейсом 9 міс
по 0 грн

Сума кредиту від 1000 до 75 000 грн
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування — безкоштовно.

Idea bank з грейсом 6 міс Idea bank з грейсом 6 міс
по 0 грн

Сума кредиту від 1000 до 75 000 грн
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування — безкоштовно.

Idea bank Стандарт без РКО 12 Idea bank Стандарт без РКО 12
по 0 грн

Сума кредиту від 1000 до 200 000 грн
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування — безкоштовно.

Idea bank Стандарт Idea bank Стандарт
по 0 грн

Сума кредиту від 1000 до 150 000 грн
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування — безкоштовно.

ТОВ Смарт Фінанс ТОВ Смарт Фінанс
по 0 грн

ТОВ "Смарт-фінанс" надає консультації щодо можливості отримання споживачами кредитів та страхових послуг шляхом передачі даних споживача до банківських та страхових установ.

Банки:

  • UnexBank
  • Глобус Банк
  • Alliance bank
  • Sense bank
  • Сучасний Факторинг
Оплата частинами Оплата частинами
по 0 грн

Сума кредиту — згідно індивідуального ліміту клієнта банку
Кількість платежів — 3
Наявність карти ПриватБанку "Універсальна" або "Універсальна GOLD" з доступним лімітом на оплату частинами.

Оплата частинами ПриватБанк

Миттєва розстрочка Миттєва розстрочка
по 0 грн

Сума кредиту — згідно індивідуального ліміту клієнта банку

Миттєва розстрочка ПриватБанк

Укрсиббанк AVD_L_5_0 Укрсиббанк AVD_L_5_0
по 0 грн

Сума кредиту 75 000 грн
СМС-інформування 500 грн за весь кредитний період

Укрсиббанк AVD_L_5 Укрсиббанк AVD_L_5
по 0 грн

Сума кредиту 75 000 грн
СМС-інформування 499 грн за весь кредитний період

Укрсиббанк AVD_L_9 Укрсиббанк AVD_L_9
по 0 грн

Сума кредиту 75 000 грн
СМС-інформування 499 грн за весь кредитний період

Укрсиббанк А-3 Укрсиббанк А-3
по 0 грн

Сума кредиту 75 000 грн
Річна ставка 0,00001 %
Пільговий період 3 міс
СМС-інформування 399 грн за весь кредитний період

Sense bank (0-3 міс) Sense bank (0-3 міс)
по 0 грн

Сума кредиту від 1 000 до 75 000 грн

Страхування відсутнє 0%
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування 166,3 грн/міс

Sense bank

Sense bank (0-6 міс) Sense bank (0-6 міс)
по 0 грн

Сума кредиту від 1 000 до 75 000 грн

Страхування відсутнє 0%
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування 83,2 грн/міс

Sense bank

Sense bank (0-10 міс) Sense bank (0-10 міс)
по 0 грн

Сума кредиту від 1 000 до 75 000 грн

Страхування відсутнє 0%
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування 50 грн/міс

Sense bank

  • Загальна сума: 0 грн
  • Місячний платіж: 0 грн

*Кредитний калькулятор визначає приблизний щомісячний платіж

Авторизація
Відновлення пароля

Вхід через соціальні мережі

Не маєте акаунту Реєстрація
Відновлення пароля
Ми надішлемо вам SMS з новим паролем
Реєстрація

Вхід через соціальні мережі

У вас є акаунт  Авторизація
Успішно надіслано

Дякую за звернення.
Скоро ми зв'яжемося з Вами для його підтвердження.

Дякуємо за підписку!

Підтвердіть Ваш email на вказаній пошті

Зворотній зв'язок
Час роботи Call-центру Пн-Пт 9:00-20:00, Сб 9:00-19:00, Нд 10:00-18:00.
Сервісний відділ servicedybokua +38 (067) 807-21-10 service@dybok.ua
Оберіть Ваше місто
Редагувати замовлення
Сума
  • Товари: 0
  • Загальна сума: 0,00 ₴