Каталог меблів
Авторизація

Увійдіть в особистий кабінет Створіть обліковий запис, якщо у вас його немає

Авторизація Реєстрація

Корисні поради щодо вибору матраців

Вибираємо зручний матрац: практичні поради, які спростять задачу

Комфортний матрац — головна умова повноцінного відпочинку і розслаблення під час сну. Від того, наскільки він зручний, безпосередньо залежать самопочуття, настрій і навіть здоров'я людини. Тому при покупці постільної приналежності важливо відповідально підійти до питання вибору. Розглянемо, який повинен бути матрац, які види існують і на що орієнтуватися в принципі.


Вибір розміру матраца

В першу чергу потрібно правильно підібрати габарити. Матраци випускаються у великій різноманітності розмірів. Стандартні моделі для дорослих зазвичай мають довжину 190, 195 або 200 см. Ширина їх варіюється в залежності від призначення і типу ліжка:

  • 80 см — односпальні моделі;
  • 120 см — полуторні;
  • 140–200 см — двоспальні.

Також можна зустріти вироби і в інших розмірах, але це, скоріше, спеціальні моделі. У будь-якому випадку матрац по ширині і довжині повинен відповідати габаритам ліжка. Тому, збираючись придбати спальну приналежність, потрібно ретельно виміряти підставу.

Крім ширини і довжини, важливим параметром також є товщина. Вона багато в чому залежить від типу конструкції матраца, а також впливає на естетику спального місця. Найбільш тонкі сучасні моделі висотою всього 7 см. Саме такі можна замовити в інтернет-магазині «Дубок».

Середні показники товщини в межах 19-23 см.

Якщо потрібен високий матрац, то слід придивитися до виробів, у яких цей параметр становить мінімум 30 см.


Конструкція матраца: пружинний або безпружинний

Даний параметр багато в чому впливає на жорсткість і експлуатаційні властивості, тому обов'язково варто враховувати його при покупці спальної приналежності. Однак спершу варто розібратися в особливостях конструкції обох видів.

Пружинні матраци створені із застосуванням металевих елементів, які відповідають за пружність. Між собою вони різняться за конструктивним виконанням на:

  • Боннель. Так прийнято позначати залежні один від одного пружини. Вони зчеплені між собою, утворюють єдину конструкцію. Плюси таких виробів — в доступності. Але є і мінуси — металеві елементи через взаємне тертя швидко зношуються, від чого можуть з часом видавати скрип або навіть ламатися. Втім, якщо вибирати продукцію відомого виробника, то можна уникнути подібних ризиків. Сучасні моделі створюються із застосуванням новітніх технологій, завдяки чому більш стійкі до зносу. Підходять матраци з пружинами Боннель буквально всім, але їх не можна використовувати для дітей віком до 1 року.
  • Pocket Spring. Так позначають незалежні конструкції, в яких кожна пружина знаходиться в окремому чохлі. Завдяки цьому принципу кожен металевий елемент працює незалежно, забезпечуючи точкове навантаження і оптимальну підтримку хребту. Використання матраців з незалежними пружинами рекомендовано користувачам від 12 років, але при цьому важливо врахувати жорсткість поверхні. До переваг таких моделей варто віднести стійкість до зношування, безшумність. Вони підлаштовуються під форму тіла, приймаючи точкове навантаження, прогинаються відповідно до ваги, яка чиниться на конкретну ділянку. Однак вони зазвичай дорожчі.

Ще один сучасний варіант — моделі без металевих елементів в принципі.


Безпружинні матраци створюються з декількох видів наповнювачів різної твердості. Кількість шарів, їх товщина і принцип розташування залежать від моделі. Також ці параметри визначають ступінь жорсткості поверхні матраца. Серед переваг таких моделей варто відзначити відсутність металевих елементів, а це означає, що ламатися і скрипіти в даних конструкціях просто немає чому. Але зазвичай вони дорожчі (особливо у порівнянні з матрацами на пружинних блоках Боннель) і важчі.

Термін служби безпружинних виробів становить 10–15 років. Їх рекомендується використовувати для комплектації дитячих ліжечок новонароджених і дітей до 1 року.


Вибір матеріалу наповнення матраца

В конструкції будь-якої моделі спального приладдя містяться певні види настилів, які відповідають за ступінь жорсткості і пружність. Розрізняються всі наповнювачі за походженням на штучні і натуральні. Кожна група включає кілька видів матеріалів.

Штучні:

  • ППУ. Це пружний наповнювач, який добре вбирає вологу, пропускає повітря. Випускається ППУ різних видів, які між собою відрізняються за ступенем щільності і витривалості до навантажень.
  • Штучний латекс. Це теж пружний і витривалий по відношенню до навантажень наповнювач, стійкий до деформації. За властивостями він максимально наближений до натуральної сировини, але дешевший.
  • Меморі. Цей матеріал з унікальним ефектом пам'яті. Завдяки цій функції меморі запам'ятовує обриси тіла, не робить зворотного тиску, через що знижується ризик стискання кровоносних судин. Даний наповнювач дуже комфортний, м'який, матраци з ним оптимально підходять тим, хто не любить спати на жорстких поверхнях.
  • Холлофайбер. Це наповнювач середньої жорсткості. Він довговічний, стійкий до зносу і деформації.

Крім штучних, також застосовують натуральні матеріали. Серед популярних варто відзначити:

  • Натуральний латекс. Його отримують з соку дерева гевеї. Даний наповнювач характеризується пружністю, гіпоалергенністю і гігієнічністю. Натуральний латекс здатний витримувати великі навантаження, забезпечує ефективну підтримку хребту, завдяки чому сон виходить комфортним.
  • Койру. Це кокосові волокна, які обробляють латексом для продовження терміну служби. Даний матеріал жорсткий, його використовують з метою надати матрацу твердість. Койра швидко адсорбує вологу, не перешкоджає циркуляції повітря, забезпечує правильне анатомічне положення хребта. Цей наповнювач оптимально підходить для дитячих спальних приладь.
  • Сизаль. Його використовують в продукції преміум-класу. Сизаль теж забезпечує ефективну підтримку хребта, хоча структура м'якше, ніж у койри. Видобувають сизаль з кактусів роду Агава, з метою продовжити термін служби нерідко обробляють волокна латексом.

Поєднання наповнювачів може бути дуже різним. В одному виробі цілком можуть застосовувати комбінації натуральної і штучної сировини. Щоб напевно знати, які матеріали використовувалися, потрібно вивчити інформацію від виробника.


Оббивка матраца

Вивчивши конструкцію, варто також звернути увагу на тип зовнішнього матеріалу — «чохла». Він повинен відповідати наступним вимогам:

  • міцність;
  • стійкість до зношування;
  • повітропроникність.

Майже всіма перерахованими характеристиками володіють натуральні тканини: бавовна, льон. Але вони програють в зносостійкості синтетиці. Також нерідко для оббивки використовуються штучні матеріали (поліестер, наприклад). Ці тканини дешевші, більш стійкі до зносу. Однак синтетика часто характеризується слабкою вентиляцією і поганим поглинанням. Тому щоб збалансувати властивості різних матеріалів, для оббивки використовують полотна зі змішаною структурою. Одним з популярних видів є жаккард, що складається з х/б волокон і поліестеру.

Для поліпшення експлуатаційних властивостей деякі виробники використовують спеціальні просочення, якими обробляють оббивку. Їх призначення полягає в захисті матеріалу від проникнення вологи, комах та ін. Запобігти забруднення поверхні спальної приналежності допоможе спеціальний аксесуар — наматрацник.

Визначившись з типом і конструкційними властивостями матраца, також слід вивчити такі параметри, як м'якість і твердість.

Вибір жорсткості

Матрац повинен забезпечувати хребту комфортну підтримку, щоб він приймав анатомічно правильне положення. Тільки так можна досягти повноцінного розслаблення і якісного відпочинку. Підбирати жорсткість також потрібно відповідно до віку і комплектації користувачів:

  • м'які. Вони більшою мірою призначені для людей похилого віку та тих, у кого проблеми з поперековим відділом спини. Зазвичай в конструкції таких виробів застосовуються латекс, піна, холлофайбер;
  • середньо-жорсткі. Це універсальні моделі, які розраховані більшою мірою на користувачів середньої комплектації, школярів;
  • жорсткі. Такі моделі підходять людям, у яких є терапевтичні показники для сну на твердих поверхнях.

Крім жорсткості, важливо враховувати такий показник, як витривалість. Зазвичай максимально допустиме навантаження вказується серед основних характеристик. Вибирати краще виріб з запасом 15–30 кг (приблизно 25-30% від ваги людини), щоб уникнути ризику передчасного зносу.

Односторонні і двосторонні матраци

Всі представлені на ринку моделі можна розділити за функціями на ці 2 групи. Односторонні більш поширені, але вони програють в практичності. У них робоча сторона (та, на якій можна спати) тільки одна. Тильна зазвичай підбита технічною тканиною і не призначена для використання.

Двосторонні моделі можна перевертати в процесі експлуатації. Це якість сприяє продовженню терміну життя самого матраца (врівноважується навантаження). Крім того, часто двосторонні матраци мають «літню» і «зимову» сторони. На першій в якості оббивки використовується гігроскопічна дихаюча тканина, тому в спеку комфортніше спати. Зазвичай літня сторона жорсткіша. На другій, «зимовій» стороні тканина більш щільна, тепла, наповнювач м'якше, іноді в його складі є шерсть.

У статті ми перерахували всі ключові параметри і характеристики, які варто враховувати при покупці матраца. Тепер можна приступати до вибору. В інтернет-магазині «Дубок» представлений великий вибір моделей від відомих виробників. Купити товар в режимі онлайн можуть жителі будь-якого регіону, доставка здійснюється транспортною компанією в усі населені пункти країни.

Категорії товарів

Читайте також

Купити спальню в Одесі вигідно саме в інтернет-магазині Dybok.ua Купити спальню в Одесі вигідно саме в інтернет-магазині Dybok.ua Спальня - це головна зона комфорту в будинку. Саме тут ми насолоджуємося відпочинком, намагаємося ви
Модульні шафи-купе – сучасні меблі Модульні шафи-купе – сучасні меблі Модульні шафи-купе можна без вагань назвати одним з найбільших відкриттів в меблевій індустрії. Саме
Реставрація м'яких меблів - поновлення для улюблених речей Реставрація м'яких меблів - поновлення для улюблених речей М'які меблі - кращий варіант для офісного приміщення, медичного закладу або ж будинку (вітальні кімн
Кухонні стільниці: матеріали, текстури, види Кухонні стільниці: матеріали, текстури, види Підбір кухонної стільниці — досить відповідальна задача. Враховуючи різноманіття дизайнів, покриття,
Виберіть кредитну пропозицію
Кредитний план Кількість платежів Місячний платіж Умови кредитування
Idea bank Акційний продукт, з грейсом 4 міс Idea bank Акційний продукт, з грейсом 4 міс
по 0 грн

Сума кредиту від 50 000 грн
Пільговий період — 4 міс
СМС-інформування — 50 грн / міс.

Idea bank з грейсом 9 міс Idea bank з грейсом 9 міс
по 0 грн

Сума кредиту від 1000 до 75 000 грн
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування — безкоштовно.

Idea bank з грейсом 6 міс Idea bank з грейсом 6 міс
по 0 грн

Сума кредиту від 1000 до 75 000 грн
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування — безкоштовно.

Idea bank Стандарт без РКО 12 Idea bank Стандарт без РКО 12
по 0 грн

Сума кредиту від 1000 до 200 000 грн
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування — безкоштовно.

Idea bank Стандарт Idea bank Стандарт
по 0 грн

Сума кредиту від 1000 до 150 000 грн
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування — безкоштовно.

ТОВ Смарт Фінанс ТОВ Смарт Фінанс
по 0 грн

ТОВ "Смарт-фінанс" надає консультації щодо можливості отримання споживачами кредитів та страхових послуг шляхом передачі даних споживача до банківських та страхових установ.

Банки:

  • UnexBank
  • Глобус Банк
  • Alliance bank
  • Sense bank
  • Сучасний Факторинг
Оплата частинами Оплата частинами
по 0 грн

Сума кредиту — згідно індивідуального ліміту клієнта банку
Кількість платежів — 3
Наявність карти ПриватБанку "Універсальна" або "Універсальна GOLD" з доступним лімітом на оплату частинами.

Оплата частинами ПриватБанк

Миттєва розстрочка Миттєва розстрочка
по 0 грн

Сума кредиту — згідно індивідуального ліміту клієнта банку

Миттєва розстрочка ПриватБанк

Укрсиббанк AVD_L_5_0 Укрсиббанк AVD_L_5_0
по 0 грн

Сума кредиту 75 000 грн
СМС-інформування 500 грн за весь кредитний період

Укрсиббанк AVD_L_5 Укрсиббанк AVD_L_5
по 0 грн

Сума кредиту 75 000 грн
СМС-інформування 499 грн за весь кредитний період

Укрсиббанк AVD_L_9 Укрсиббанк AVD_L_9
по 0 грн

Сума кредиту 75 000 грн
СМС-інформування 499 грн за весь кредитний період

Укрсиббанк А-3 Укрсиббанк А-3
по 0 грн

Сума кредиту 75 000 грн
Річна ставка 0,00001 %
Пільговий період 3 міс
СМС-інформування 399 грн за весь кредитний період

Sense bank (0-3 міс) Sense bank (0-3 міс)
по 0 грн

Сума кредиту від 1 000 до 75 000 грн

Страхування відсутнє 0%
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування 166,3 грн/міс

Sense bank

Sense bank (0-6 міс) Sense bank (0-6 міс)
по 0 грн

Сума кредиту від 1 000 до 75 000 грн

Страхування відсутнє 0%
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування 83,2 грн/міс

Sense bank

Sense bank (0-10 міс) Sense bank (0-10 міс)
по 0 грн

Сума кредиту від 1 000 до 75 000 грн

Страхування відсутнє 0%
Початковий внесок не обов'язковий
СМС-інформування 50 грн/міс

Sense bank

  • Загальна сума: 0 грн
  • Місячний платіж: 0 грн

*Кредитний калькулятор визначає приблизний щомісячний платіж

Авторизація
Відновлення пароля

Вхід через соціальні мережі

Не маєте акаунту Реєстрація
Відновлення пароля
Ми надішлемо вам SMS з новим паролем
Реєстрація

Вхід через соціальні мережі

У вас є акаунт  Авторизація
Успішно надіслано

Дякую за звернення.
Скоро ми зв'яжемося з Вами для його підтвердження.

Дякуємо за підписку!

Підтвердіть Ваш email на вказаній пошті

Зворотній зв'язок
Час роботи Call-центру Пн-Пт 9:00-20:00, Сб 9:00-19:00, Нд 10:00-18:00.
Сервісний відділ servicedybokua +38 (067) 807-21-10 service@dybok.ua
Оберіть Ваше місто
Редагувати замовлення
Сума
  • Товари: 0
  • Загальна сума: 0,00 ₴