- Головна сторінка
- Статті
- ➤ Про маленькі кухні — Корисні статті про меблі від меблевого магазину ДУБОК
- Про компанію
- Подарунки, акції та знижки
- Послуги та сервіси
- Часті питання
- Додатково
Про маленькі кухні
При розробці проектів і обладнанні сучасної квартири найбільш складною, мабуть, є проблема кухні. І тому вона зовсім не випадково хвилює як фахівців, так і звичайних людей, викликаючи між ними суперечки.
Сучасна жінка приймає участь нарівні з чоловіком в побудові нового життя, але це безумовне досягнення не звільнило її від домашніх обов'язків. На жінці все ще майже повністю лежить турбота про сім'ю та будинок. Це додаткове навантаження безсумнівно відбивається на її самопочутті. І наше основне завдання - полегшити працю господині, створивши для цього найбільш сприятливі умови.
Найголовнішим робочим приміщенням господині служить кухня, і цим обумовлюється те велике значення, яке приділяється їй в загальній композиції квартири, її функціонального зв'язку з іншими приміщеннями і правильному обладнанні. Слід, однак, підкреслити, що зручності кухні ні в якому разі не є функцією її площі. А досить поширена думка про те, що кухні в наших квартирах незручні, зважаючи на їх зменшену квадратуру - абсолютно безпідставно.
Багаторічні дослідження вчених і архітекторів в цій області довели, що кухні менших розмірів створюють кращі умови для роботи, ніж великі приміщення. Незручність в більшості випадків є наслідком обладнання кухні невідповідною меблями і її неправильним розміщенням.
У загальній композиції квартири кухня належить до групи, призначеної «для дня», тобто, до приміщень, у яких функції перебування, трапези, приготування їжі.
Залежно від характеру і ставлення до інших приміщень кухні бувають наступних типів:
1. Робоча кухня, яка служить тільки для приготування їжі. Місце для їжі в ній не передбачено. Вона пов'язана з іншими кімнатами або являється частиною їх. У деяких випадках цей зв'язок здійснюється не за допомогою двері, а вікна, заскленій перегородки або розділового шафи, який використовується з обох сторін. Робоча кухня дуже маленьких розмірів називається кухонним боксом. Зв'язок такого боксу з кімнатами не обов'язкова.
У більшості випадків туди проходять через загальну кімнату або їдальню.
2. Кухня з кутом для їжі. У порівнянні з робочою кухнею площа цього приміщення більше, що дозволяє розмістити в ньому обідній стіл (найчастіше складной). Організація місця для їжі в кухні створює, безумовно, зручності для господині - безпосереднє обслуговування столу. Недостачами ж є необхідність влаштування ще одного місця для їжі в загальній кімнаті, де можна приймати гостей і відзначати сімейні свята, а також порушення чисто робочого характеру приміщення, який повинен мати кухня.
3. Кухня-ніша в загальній кімнаті. В цьому випадку елементи кухонного обладнання вбудовані в нішу, яку, після закінчення приготування їжі, закривають завісою або ковзаючою перегородкою. Такий простір зручний і доцільний для сімей, які звикли жити в кухні і використовувати загальну кімнату тільки як приміщення для гостей. Наявність спільної кімнати з кухнею-нішею усуває необхідність в організації.
Характер нашої національної кухні пов'язаний з рецептами, в яких використовуєтсья різноманіття заправок та пахучих приправ, тому приготвування їжі має відбуватися тільки в приміщенні кухні. Також, ізоляція такого приміщення не тільки бажана,а й необхідна навіть при відмінно забезпеченій вентиляції. На цьому етапі розвитку нашого побуту найбільш підходящим слід вважати рішення, при якому в загальній кімнаті передбачена ніша для їжі, а приготування їжі відбувається в невеликій робочій кухні або кухонному боксі. Зв'язок з нішею для їжі найкраще здійснити за допомогою подвійної розділової шафи. Вирішальним фактором правильного функціонування кухні є її обладнання.
Роки поспіль фахівці, вчені, архітектори проводили досліди і дослідження, в результаті яких було встановлено, що, працюючи в неправильно обладнаній кухні, господиня за день проходить кілька кілометрів. Скільки даремно витрачених сил і часу! Саме тому основною проблемою при обладнанні кухні вважається скорочення пройденого господинею шляху. Для здійснення цього необхідна правильний робочий зв'язок між чотирма головними елементами кухонного обладнання, що служать для підготовки продуктів, приготування їжі, миття і зберігання посуду та продуктів.
Найбільш доцільним вважається розташування робочого місця для підготовки продуктів між мийкою і плитою. Так господиня може дістати їх, простягнувши тільки руку і не роблячи ніяких зайвих рухів. Робоче місце в такому випадку зроблене у вигляді шафи, пристосованого для зберігання столового посуду і кухонного інвентарю. Верхня поверхня цієї шафи служить робочою площиною. Шафа, висотою в 85 см, призначена для роботи стоячи, а наявна в тій же шафі висувна дошка на висоті 62-65 см використовується для роботи сидячи. Мийка з одним або двома відділеннями також вмонтована в шафу. Для неї слід передбачити дренажну дошку. З функціональних та естетичних міркувань мийка і плита повинні бути однієї висоти з робочою шафкою, тобто, 85 см. Глибина всіх трьох елементів - 50-60 см.
Залишається четвертий розділ - зберігання численного і різноманітного кухонного та столового посуду, а також і господарських приладів, винайдених сучасною технікою. Абсолютно неприпустимо зберігати їх в загальній шафі - в кухонному буфеті. Результатом такого рішення з'явиться безперервний рух від робочого місця до буфету, від мийки до буфету, від грубки знову до нього ж. У сучасній кухні сприймається розміщення кухонного інвентарю близько робочого місця, мийки і плити в залежності від їх функціональної приналежності. Для здійснення цього найбільш доцільним є модульне рішення вбудованих кухонних шаф - нижніх, що мають розміри робочого шафи, і верхніх - більш пласких, розташованих приблизно на 50 см вище.
Завдяки великим функціональним якостям, модульні вбудовані шафи надають остаточне архітектурно-естетичне оформлення кухні. В їх цілісну систему, призначену для зберігання продуктів, включають і вмонтований домашній холодильник. У кухні слід забезпечити в потрібній мірі і відповідне природне і штучне освітлення. Джерело світла повинне бути спереду або зліва від працюючого. Неприпустимо, щоб воно знаходився за його спиною. Що ж стосується штучного освітлення, то зовсім не достатній загальний світильник, розташований в центрі приміщення. Необхідні окремі світильники над робочими місцями - мийкою, плитою, робочим шафою. Рекомендується флуоресцентне освітлення, яке, будучи дифузним, не дає тіні і, крім того, економно. Труби такого освітлення розташовують на нижній поверхні верхніх шаф.
Для забезпечення хорошого провітрювання кухні однієї природної вентиляції, здійснюваної вікнами, недостатньо. Необхідний ще ковпак, встановлений на плиті і пов'язаний з вентиляційним каналом, що всмоктує випари і запахи, які утворюються при приготуванні їжі. Атмосфера робочого місця господині квартири повинна бути свіжою та привітною. Білий колір створює враження чистоти і більшої освітленості, проте кухня, пофарбована зверху до низу в біле, буде діяти холодно і одноманітно. Її слід оживити, пофарбувавши дверцята шаф в м'які відтінки, які гармоніюють один з одним.
Свіжі нотки внесуть і добре підібрані завіси строкатого забарвлення на вікнах, а також і красивий освітлювальний прилад. Після всього сказаного залишається лише побажати, щоб в найближчий час наші меблеві підприємства почали виробляти сучасні кухонні набори меблів, розроблені згідно з останніми науковими та естетичним вимогам, і щоб таким чином в кожній квартирі була справді сучасна кухня.
Читайте також



